Miałem to w cholerę. Naprawdę. Wszystko szło nie tak. Najpierw szef obciął mi premię, bo „firma musi oszczędzać”. Potem pies zjadł mi ładowarkę do laptopa – a nowa kosztowała tyle, co tydzień jedzenia. Na domiar złego, tydzień przed planowanym urlopem nad morzem, okazało się, że mój stary samochód nie przejdzie przeglądu. Wydałem ostatnie oszczędności na naprawę. I co? Zostało mi trzysta złotych na tydzień w Świnoujściu.
Beznadzieja.
Siedziałem w kuchni wieczorem, piłem piwo i scrollowałem telefon z nadzieją, że chociaż jakiś film poprawi mi humor. Któraś aplikacja wyrzuciła mi reklamę. Złote litery, uśmiechnięty gość, obietnica czegoś za darmo. Normalnie przewijam takie rzeczy z obrzydzeniem – hazard to zło, kasyna to ściema, wiadomo. Ale tego wieczoru byłem wściekły, zmęczony i miałem w nosie cały świat.
Kliknąłem.
Przekierowało mnie na stronę. I na samej górze, dużymi literami, napis: vavada bonus za rejestrację. Bez żadnego „wpłać sto złotych”. Bez haczyka. Przynajmniej tak twierdzili. Pomyślałem: „Co mi szkodzi? I tak nie mam nic do stracenia”. Zarejestrowałem się w trzy minuty. Mail, hasło, potwierdzenie. Zero karty kredytowej. Zero wpłat.
I dostałem. Naprawdę dostałem. Bonus pojawił się na koncie od razu – czterdzieści darmowych spinów na automacie z owocami. Nic wielkiego, ale pomyślałem, że się pobawię. Usiadłem wygodniej na kanapie. Kręcę raz – zero. Drugi – zero. Trzeci, czwarty, piąty. No myślę, jasne, standard. Dają coś za darmo, żeby ci pokazać, jak szybko przegrywasz.
Dziesiąty spin.
Ekran eksploduje feerią barw. Trzy siódemki. Nie, zaraz – jakieś dodatkowe symbole. Nie rozumiałem w zasadzie, co się dzieje, ale saldo rosło. Z zera na trzydzieści złotych. Potem na osiemdziesiąt. Potem nagle sto pięćdziesiąt. W ciągu kolejnych dziesięciu spinów, z bonusowego kredytu, który dostałem za nic, uzbierałem prawie dwieście złotych.
To była zwykła, głupia, przypadkowa passa. Żadnej magii. Żadnego systemu. Po prostu algorytm akurat tego wieczoru był dla mnie łaskawy.
Mogłem wypłacić te dwie stówy i kupić sobie kolację w fajnej knajpie. Ale w mojej głowie pojawił się inny plan. Wakacje. Brakowało mi jeszcze około ośmiuset złotych, żeby spokojnie przeżyć tydzień nad morzem – nocleg już miałem opłacony, ale jedzenie, atrakcje, może jakieś lody dla siostrzeńca. Stwierdziłem, że zagram dalej, ale rozsądnie. Tylko małe stawki. Tylko automaty, które znam. Bez ryzyka.
Zacząłem od tego, co już znałem – prosty slot, niska zmienność, bez głupich bonusowych gier. Postanowiłem, że jeśli stracę te dwieście, które wygrałem, kończę zabawę. Żadnego doładowywania konta z własnej karty. Zero dodatkowych wpłat.
I wiecie co? Przez następne dwa dni, po pracy, siadałem na godzinę i grałem. Bez pośpiechu. Bez emocji. Traciłem trochę, wygrywałem trochę. Konto falowało jak oddech. W czwartek wieczorem miałem już czterysta złotych. W piątek rano – sześćset. W sobotę, przed samym wyjazdem, postanowiłem zaryzykować ostatni raz.
Włączyłem vavada bonus za rejestrację… chociaż to nie był już ten sam bonus. To było moje własne konto, moje własne wygrane. Ale pamiętałem, od czego się zaczęło – od tej darmowej szansy, której nikt mi nie dał w żadnym innym miejscu na świecie. Postawiłem wszystko, co miałem, na jednego spina w grze z japońskimi motywami. Wiedziałem, że to głupie. Że powinienem wypłacić te sześćset, dołożyć do swojej kasy i pojechać. Ale gdzieś w środku czułem, że tym razem mi się uda.
Kliknąłem.
Trzy smoki.
Trzy głośne dźwięki.
I cisza.
Potem ekran zrobił się cały złoty. Wygrana: 2100 złotych.
Nie krzyknąłem. Nawet nie wstałem z krzesła. Siedziałem wpatrzony w telefon, a moja ręka trzęsła się jak u alkoholika. Przez sekundę miałem ochotę grać dalej. Przecież mogłem dobić do trzech tysięcy. Albo pięciu. Ale coś we mnie – zdrowy rozsądek, strach, a może po prostu zmęczenie – powiedziało: „Stary, wypłacaj i uciekaj”.
Wypłaciłem wszystko. Przelew przyszedł po godzinie.
Pojechałem nad morze z czystym kontem i dwoma tysiącami złotych w portfelu. Spałem w pokoju z widokiem na plażę. Jadłem ryby prosto z kutra. Kupiłem siostrzeńcowi zestaw do budowania zamków z piasku, a siostrze butelkę dobrego wina. Przez cały tydzień ani razu nie włączyłem żadnej gry. Ani razu nie pomyślałem o hazardzie.
Leżąc na ręczniku, słuchając fal, zrobiłem sobie rachunek sumienia. Czy to było mądre? Nie do końca. Czy mogło się skończyć inaczej? Jasne. Ale nie skończyło. I wiecie, co jest w tym najlepsze? Że gdyby nie ta jedna reklama, jeden głupi wieczór, jedna decyzja kliknięcia w baner – pojechałbym nad morze z trzystoma złotymi. Jadłbym suchy prowiant i udawał, że plażowanie o zmroku to atrakcja.
A tak? Wynająłem rowery, zjadłem lody na deptaku, kupiłem pamiątki. I wracałem z uśmiechem, który nie schodził mi z twarzy przez całą drogę powrotną.
Nie opowiedziałem nikomu całej historii. Rodzice myślą, że dostałem premię. Siostra uważa, że wygrałem w totka na stacji benzynowej. Tylko ja wiem, że to był ten jeden raz, gdy vavada bonus za rejestrację zmienił mi całe lato. Nie dlatego, że dał mi pieniądze. Dlatego, że dał mi szansę, kiedy byłem na dnie.
Czy polecam hazard każdemu? Nie. Czy sam jeszcze zagram? Może, ale nigdy z głodu. Nigdy z desperacji. Tylko dla frajdy, na chłodno, jakbym kupował bilet do kina.
A wakacje? Wakacje były najlepsze od lat. I za każdym razem, gdy ktoś pyta, jak to zrobiłem, że nagle stać mnie było na tyle, uśmiecham się tajemniczo i mówię: „Dostałem bonus”.
To wszystko prawda. Nawet jeśli brzmi jak bajka.
Bo czasem życie pisze lepsze scenariusze niż kino – pod warunkiem że w trudnym momencie masz odwagę kliknąć w coś, czego normalnie byś unikał. I choć to ryzykowne, czasem się opłaca. Mnie się opłaciło. I choćbym miał wrócić do tamtego wieczoru sto razy – zrobiłbym to samo. Bez wahania.